Gluteni dhe ndjeshmeria prej tij


Normat dhe standartet qe duhet te zbatohen
Gluten apo proteinat qe gjenden dhe dieta pa gluten eshte perdor per te trajtuar semundje te zorreve qe kane ndjeshmeri ndaj glutenit dhe sindroma apo semundja celiake (pjesa qe lidh zorren e holla me zorren e trash), disa raste të alergjive ndaj grurit. Për ata të diagnostikuar me sëmundje celiake, një dietë të rreptë pa gluten përbën trajtim e vetëm efektiv.ndjeshmeria ndaj glutenit apo peptideve ose neuropeptideve (pjese te proteinave) qe gjenden ne gluten shkaktojne inflamacion në zorrët e holla, ose kur thithen japin gjendjen e pergjumjes pas ngrnjes se ushqimeve me gluten. Sëmundja Celiake është një sëmundje autoimune që sulmon zorrën e holle për shkak të pranisë së glutenit, dieta pa gluten është trajtimi i vetëm mjeksore Sëmundja prek rreth 1% e të rriturve në mbarë botën dhe duket që eshte në rritje, por për shkak të shfaqjes rrallë te simptomeve, besohet vetëm 5-10 për qind të rasteve janë
diagnostikuar. marrja e përditshme e glutenit prej më pak se 10 mg nuk ka gjasa të shkaktojë anomali të rëndësishme histologjike. Ndjeshmeria ndaj glutenit e nje personi qe nuk vuan nga semundja celiake shoqerihet me simptoma të shumta (përfshirë ato neurologjike dhe te zorrëve), që përmirësohen kur kalimi ne një dietë pa gluten, pas sëmundjes celiake edhe alergjia ndaj grurit eshte zhdukur, Shumë kërkime të kohëve të fundit kan për qëllim ne përcaktimin e agjentëve qe shkaktojnë reagime në pacientët me ndjeshmeri ndaj glutenit, dhe te substancave të tjera qe jane ne gluten. Ushqimi pa gluten e ndihmon personin me sëmundje te zorreve per te zvogluar apo zhdukur shenjat dhe simptomat e ndjeshmeris ndaj tyre ose komplikimeve te mevonshme. Dieta pa gluten Një dietë pa gluten është një ndryshim i madh per personin e mesuar me kete lloj ushqimi ose varsie , dhe si çdo gjë e re, ajo merr disa kohe per tu mesuar me kete djete te re. Ushqime të lejuara Shumë ushqime të shëndetshme dhe të shijshme qe janë natyrale pa gluten si Fasule, fara, arra formën e tyre natyrore të papërpunuaram, vezë të freskëta fshati bio, mish të freskët lope pa yndyre, peshk i eger, salmon dhe mish i bardhe pule fshati, frutat dhe perimet, hikërroret, misri, mjell misri, liri , mjell liri, oriz, miell orizi, patate, mjell patate, mel, mjell meli, melekuqe, mjell melekuqi, sojë, bishtajoret, nenproduktet e sojes, shumica e produkteve të qumështit. Kujdes kur perdoret nje diet pa gluten , Një dietë pa gluten mund të mungojnë vitaminat, minerale dhe fibrat të cilat janë gjetur në grurë, elb, thekër, kamut, dhe drithëra të tjera me permbajtje te gluten dhe mund të jenë shumë të larta në yndyrna dhe kalori. Ushqime te përpunuara pa gluten janë shpesh më të larta në kripë, sheqer, nenprodukte te sheqerit, dhe yndyrna të tjera të përpunuara. Edhe pse mungesa e vitamina, minerale dhe fibra mund të zbutet nëpërmjet konsumit të orizit kafe, shumë dieta te praktikuara nuk konsumojnë numrin e ushqimeve te rekomanduar per nje diet pa gluten. Shumë produkte shtese nevoiten ne nje diete pa gluten si folate, hekur dhe fibra, Cfar duhet te vlersojne njerzit qe perdorin nje diet pa gluten hekur kalcium fibër thiamin Riboflavin niacin folate Nëse ju aksidentalisht hani një produkt që përmban gluten, dhe keni ndjeshmeri ndaj tij, ju mund të përjetoni dhimbje barku dhe diarre. Disa njerëz nuk përjetojnë asnjë shenjë apo simptome pasi të marrin gluten, por kjo nuk do të thotë se nuk jane dëmtuar zorrët e tyre të vogla. Edhe gjurmë shume te vogla te glutenit në dietën tuaj mund të jene te dëmshme, Me kalimin e kohës, duke ndjekur një dietë pa gluten zorret fillojn te permirsojne funksinin e tyre, Vemendje Nëse ju keni sëmundje celiake dhe konsumoni gluten, kjo mund të çojë në komplikacione të rënda, duke përfshirë edhe kancerin e zorrëve të vogla
Gluten dhe peptide nga gluteni ka Disa drithëra edhe pse pa gluten në vetvete, mund të përmbajnë gluten nga kontaminimi gjatë përpunimit. apo transport; Disa ushqime të përpunuara mund të përmbajnë gluten, kështu që ata do të duhet te etiketohen si akullore pa gluten, ketchup pa glutrm, supë pule pa gluten, drithëra misri, çokollatë pa gluten. disa medikamente dhe te shtojcave te vitaminave , veçanërisht ato në formë tabletash kan glut
gluten ka Elb (malt, aromatizues malt dhe uthull malt janë bërë zakonisht nga elbi), thekër, Tritikale (mes grurit dhe thekër), Grurë miell gruri, Bollgur Birrë buka Ëmbëlsira Drithëra Patate të skuqura Mish imitim ushqim deti Mish të përpunuara sallatë salcë soje Supat e dyqaneve Perimet më salcë. Aditivëve të ushqimit, (si aromatizues maltit, niseshte, ushqimit të modifikuar) Medikamente dhe vitaminat që përdorin gluten si një mbules
Ndotje e ushqimeve gjate perpuimit ne te njejten makineri apo ene qe punohet edhe ushqimet me permbajtje te glutenit.
ushqimet ne restorante. .